Interview met Niall Raben

Ronaldinho Street Soccer Tournement

HEERHUGOWAARD –  In de nieuwe rubriek van FC Marlene, spraken ze Niall Raben. Speler van streetkings en nu ook profvoetballer in Polen bij Huragan Morag. Hij verteld over zijn tijd bij Marlene en het avontuur wat hij nu beleeft in Polen bij zijn eerste vast profclub.

Naam: Niall Raben
Geboren in: Purmerend
Leeftijd: 22
Speelt bij: Huragan Morag (Polen)


Wij spraken Niall over zijn huidige leven in Polen en over zijn tijd bij FC Marlène. Niall Raben werd in 2018 gehaald naar Jong FC Marlène. Het was voor Niall een nieuwe weg in zijn voetbalcarrière. Op het moment dat hij naar FC Marlène kwam, speelde hij bij HBOK en Streetkings. Met Niall Raben haalde de club een jonge technische speler, maar ook ook een grappenmaker die zich makkelijk bij de selectie aansloot. Nu, twee jaar later, speelt hij in Polen op het derde niveau en ziet de wereld er voor hem ineens heel anders uit.


Niall, je speelt inmiddels al een maand in Polen, hoe gaat het nu met je?
Ja, heel goed! Ik ben net klaar met trainen, aankomend weekend spelen we tegen onze directe concurrent. Helaas strijden we tegen degradatie op dit moment. Ik ben hier naar toe gekomen met vier andere jongens om de club van degradatie te redden.


Het zal niet je droom geweest zijn om in Polen te spelen?
Haha, nee dat klopt ik wilde altijd al profvoetballer worden en gek genoeg was het mijn droom om in Australië te voetballen. Een groot deel van mijn familie woont ook in Australië dan is het extra leuk als dat zou lukken. Ik zie dit als een opstap richting mijn droom. Het weer in Australië is ook iets beter dan dat het hier is.


Hoe ben je bij Huragan Morag gekomen?
Ik speelde bij FC Damsko, dit is een vriendenteam met allemaal jongens die profvoetballer geweest zijn of dicht tegen een profcarrière aanzitten. Na een aantal wedstrijden heeft Tijani Noslin mij in contact gebracht met een Poolse zaakwaarnemer, hij was aan het scouten voor de club Huragan Morag. Daarna is het heel snel gegaan en werd ik op een donderdag benaderd en heb op de daarop volgende maandag mijn contract al getekend.


Hoe zijn de zaken bij de club geregeld?
Heel goed, ik woon in een hotel met alle andere buitenlandse jongens dat is heel gezellig. Het hotel staat naast het trainingscomplex en het stadion dat op dit moment verbouwd wordt. We hebben dus nooit een excuus om te laat te komen op de club! Nee, maar zonder grappen, ik heb niks te klagen hier. Naast het hotel staat een heel wagenpark van de president van de club, wij mogen deze auto’s gewoon pakken als we dat willen. Als we naar een uitwedstrijd moeten is er een spelersbus voor ons. Meestal vertrekken we een dag van te voren al heen en overnachten in een hotel. Een uitwedstrijd is toch al snel 3 tot 4 uur rijden, als we thuispelen overnacht de tegenstander bij ons in het hotel.


Moest je er lang over nadenken?
Het was natuurlijk niet niks. Ik wilde het zelf graag proberen. Nadat ik het besproken had met mijn ouders ben ik naar Polen gereden en stond ik de dag daarna al op het trainingsveld. Gelukkig was ik niet de enige Nederlander, dat maakte het wel makkelijker om de keuze te maken. Het is toch een stuk gezelliger als je met jongens kan praten die ook jouw taal spreken. Over het algemeen spreken de jongens hier niet heel goed Engels en dus communiceren we heel veel met gebarentaal.


Spreek je al Pools?
Trochę (een klein beetje) haha! Ik ben het wel aan het leren. Op dit moment kan ik wel in het veld communiceren met mijn teamgenoten. Na het trainen is er niet heel veel te doen hier, het is een klein dorp en om bij de stad te komen ben ik toch al snel een uur onderweg. Dus dan verdiep ik me graag in de Poolse taal.


Hoe is het niveau in Polen?
Het niveau is vergelijkbaar met de Keuken Kampioen divisie maar dan toch net iets fysieker dan in Nederland. Ze spelen hier toch wat vaker de lange bal en dat gaat ten koste van het spel. Wij proberen met de buitenlandse jongens er toch wat meer voetbal in te krijgen door op te bouwen vanuit het strafschopgebied. Ik weet nog wel dat ik hier op de eerste training kwam en ik een goal scoorde door de bal achter mijn standbeen te spelen. De trainer was hier helemaal lyrisch over. Ze maken hier niet veel acties zoals wij dat wel gewend zijn in Nederland.


Hoe zijn de supporters?
Ik heb hier helaas nog niets van meegemaakt. Door Covid spelen we helaas in een leeg stadion. Als ik op straat loop word ik al wel herkend maar voor verder heb ik nog geen idee of het voetbal hier heel erg leeft. Als ik de verhalen moet geloven dan is dat wel het geval. Het is een van de weinige dingen die de mensen hier wat vreugde geeft, als we winnen natuurlijk.


Voordat je hierheen ging speelde je bij FC Marlène, hoe zijn je herinneringen aan de club?
Aan FC Marlène heb ik alleen maar mooie herinneringen! Het mooiste wat ik heb mee gemaakt, is mijn debuut in de eredivisie onder Anand Jagdewsing. We speelden toen uit bij Groene Ster Vlissingen. Helaas verloren we die wedstrijd maar voor mij persoonlijk was dat een van de mooiste momenten. Daarna heb ik nog een aantal keren mee mogen doen in het eerste. Een ander mooi moment is: de 10-0 thuis overwinning tegen White Stones Tijdens deze wedstrijd speelde ik het grootste deel van de tweede helft mee.


Heb je veel geleerd bij FC Marlène?
Ja, bij FC Marlene heb ik vooral geleerd dat een actie functioneel moet zijn. Naast alleen al het spelen bij FC Marlene heb ik ook heel veel geleerd van Edward van Gils en Streetkings. Door veel trainen en veel straatvoetballen, hierdoor ben ik erg gegroeid als speler. Het explosieve en het snelle voetenwerk wat ik heb moeten gebruiken in de zaal is nu heel handig, doordat je in de zaal op een kleiner veld speelt en het heel dynamisch is, maakt dat je ineens zeeën van tijd als je op het veld staat. Dit werkt heel erg in mijn voordeel.


Wat heb je het meest gemist toen je vertrok bij FC Marlène?
De kleedkamerhumor die we hadden, dit was echt geweldig. We hadden een geweldige groep en naast dat we met elkaar speelden waren we ook echt bevriend met elkaar. Ik ga ook de supporters missen en de gezelligheid na de wedstrijd met elkaar. Ik ben hier normaal totaal niet van, maar ik vind toch dat ik dit even moet benoemen. Deze mensen hebben altijd in me geloofd en me echt heel erg gesteund tijdens de moeilijke fases. Edward van Gils, Marcel van Veen, Richard Caminada, Colin Kamp en Tom van Veen, deze mensen hebben echt heel veel voor me betekend bij FC Marlène en daar zal ik ze altijd dankbaar voor zijn.

 
Van wie heb je het meest geleerd?
Ik heb heel veel geleerd van Mo Attaibi en Peter Rozenbeek. Door hun ervaring en verhalen hebben ze me echt heel veel bij gebracht over het zaalvoetbal. Naast dat ze geweldige spelers zijn en waren zijn ze als persoon heel inspirerend.


Zou je nog wat willen zeggen over FC Marlène?
Absoluut! Naast dat FC Marlène een topclub in Nederland is, is de club ook echt een hechte familie met elkaar. Ik wil ook zeggen dat de club veel voor me heeft betekend en dat ik hier veel geleerd heb wat ik nu allemaal kan gebruiken. Ik zal de club altijd blijven volgen. Los van dat ze een topteam, hebben is de jeugdopleiding ook geweldig en de doorontwikkeling naar het eerste elftal.


Je hebt het veel over Edward en Streetkings wat hebben zij voor je betekent?
Zo, waar moet ik beginnen man? Naast mijn echte vader is Edward echt een voetbalvader voor me. Hij is een van de belangrijkste personen uit mijn leven, zowel met voetbal als persoonlijk alleen maar liefde over Edward. Streetkings is het bedrijf dat me begeleid heeft richting deze transfer. Zowel mentaal als fysiek ben ik hier als speler erg doorgegroeid. Het hele Streetkings team betekent heel veel voor me en ik heb dan nog ook dagelijks contact met ze. Ik kan me geen betere mensen voorstellen dan deze jongens.

Bron: https://www.fcmarlene.nl/nieuws/fc-marlene-spreekt-niall-raben

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *